Tek na Murovico

 

Gorski tek in pohod na Murovico prirejamo na dan občinskega praznika konec marca.

Tek spada v kategorijo gorskih tekov in skoraj v celoti poteka po gozdnih poteh. Proga je dolga 4,7 km in premaga 478 m nadmorske višine.
Na teku se običajno pomeri okrog 40 tekačev.

Pohod poteka po enaki trasi kot tek, tako da lahko pohodniki ob vzponu spodbujajo tekače. Za popestritev pohoda poskrbimo z dodatnimi nalogami,
ki zahtevajo nekaj poznavanja lokalnega okolja.

 

 

 

Opis proge:
 

Proga se začne pri Vegovem hramu v Dolskem. Po 500 m dolgem odseku, ki poteka po asfaltirani cesti, zavije skozi podvoz in čez travnik do obgozdne poti. Slabih 100 m nasproti parkirišča pri cerkvi Sv. Agata v Dolskem prečka potok in zavije na gozdno vlako. Po krajšem, za začetek zelo strmem delu, se proga poravna za slabih 200 m.

Po drugem zahtevnejšem vzponu sledi raven odsek, ki tekmovalcu omogoči krajši predih, potem pa se začne daljši vzpon, ki poteka med odseki z gosto posejanimi smrečicami. Ta del se zaključi pod samotno hišo pr' Gašperju na griču pod vasjo Vrh, kjer se pot spet zravna. Tu se tudi prvič v vsej svoji lepoti razprostre pogled na cilj – vrh Murovice.

Ko proga prečka lokalno cesto Dolsko – Križevska vas, se prične del, ki poteka po strmi asfaltirani cesti do vasi Vrh, ki tekaču omogoči, da svojo pozornost preusmeri na čudovit pogled na Dolsko z okolico ter pobočje Vinj in pozabi na muke.

Sledi krajši ravninski del skozi vas Vrh, kjer se z asfalta zavije na makadamsko cesto. Tu je tudi priložnost za zadnje globoke vdihe, saj se proga za nekaj metrov spusti.

Pri zadnji hiši na Vrhu, ki je vidna tudi iz doline z Zasavske ceste, se prične najhujši vzpon na vsej progi. Po prvem travnatem delu proga zavije v gozd. Prve skale, ki štrlijo ob sicer uhojeni stezi, omogočijo lažji korak proti vrhu. Ob deževnem vremenu in odpadlem jesenskem listju tekmovalcu lahko tudi drsi, zato je potrebno tu pozornost preusmeriti na to, kam se stopi. Prav pride tudi nekaj rezerve telesnih moči, ki si jo udeleženec pusti v prejšnjem delu proge, kajti vzpon je res za trmaste.

Za nagrado po premaganem kraljevskem delu proge sledi med vitkimi drevesi ravninski del, ki omogoči nekaj osvežitve za »skok« čez zadnji krajši klanec in za zaključni finiš do cilja na vrhu Murovice.

Pri škatli z vpisno knjigo in žigom se tek in pohod zaključita. Vsak, ki prispe na vrh, se lahko z zmagovalno dvignjenimi rokami ozre proti dnu doline, saj je premagal najstrmejšo uhojeno pot, ki vodi na Murovico. 

 

 

 

Statistika: